Quantcast
Channel: TILLSKOTT-arkiv - Anna Hallén AB
Viewing all 112 articles
Browse latest View live

Sol och D vitamin

$
0
0

Nu kan ni låta D vitaminburkarna vila fram till hösten. Låt solen nå din kropp utan solskyddsfaktor en kvart-halvtimme var dag. Men bränn dig inte. Som alltid är det balans som gäller. För lite är farligt och för mycket är farligt. Hitta din optimala nivå.

Det bästa är att det inte går att överdosera D vitamin med solen. När kroppen har vad den behöver så slutar kroppen tillverka D av sol. Kroppen är smart.

För oss som valt bort D vitamin är solens strålar varmt välkomna.
PS! För er som undrar varför jag inte svarar på kommentarerna så beror det på att jag har en datorfri semestervecka.


Ät dig pigg och frisk!

$
0
0

Jag fick precis ett reklamblad i brevlådan. Varför kämpar jag så hårt med att förmedla mitt hälsobudskap? I reklamblandet fanns ju alla lösningar. Och snabbt går det.

Det fanns:
Sötsugsminskaren – Ja, tack två sådana.
Viktkontrolleraren – En sån också.
Lusthöjare – Ja, det tackar jag inte nej till.
Maglugnare – Nja, min mage är toppen så nej tack.
Viktminskaren – Oj, är det så enklet?
Uppiggaren – Vet inte om jag behöver bli så mycket piggare, men jag kanske kan öka tempot ytterliga lite…
Träningsåterhämtaren – Låter bra. Två sådana tack.
Utrensaren – Vad ska jag med den till. Det som ska ut kommer väl förr eller senare den vägen, eller?
Kärlskyddare – Ja tack, och för första gången i inlägget så menar jag det. (Omega 3)
Måttminskare – Perfekt!

I reklambladet fanns också en Hälsorådgivare. Som rekommenderade alla dessa piller…. Det bästa pillret/pulvret tror jag är utrensningspillret. Jo för hon skriver att om du äter ohälsosammat och dricker för mycket vin så kan du sen detoxa dig och så är allt bra igen. (Nja, hon skriver inte riktigt så, men det låter så i mina öron)

Det är lite som avlatsbreven. Synda och sen kan du köpa dig fri.

Vad skulle då det här kalaset kosta mig? 1985 kronor, men då kan jag bara köpa en av var. OM allt detta fungerar, varför är inte alla människor smala, pigga och ständigt kärlekstörstande på sin partner?

Kan det vara som med avlatsbreven?  Att det inte riktigt fungerar men någon tjänar en hiskeligt massa pengar på männsikors vilja, dröm och längtan?

Omega 3 ingen hjälp vid hjärtinfarkt

$
0
0

”Den nederländska studien visade att en låg dos omega-3 i margarin i kombination med läkemedelsbehandling inte på ett märkbart sätt minskade risken för en ny hjärtinfarkt eller andra hjärt-kärlåkommor. Studien omfattar 4.800 personer, män och kvinnor i åldern 60 till 80 år, som alla haft en hjärtinfarkt omkring fyra år tidigare.

Tidigare studier från ett större livsmedelsbolag, som också säljer det berikade margarinet, har gjort gällande att det skulle ge friskare hjärtan.”

Detta går att läsa i DN HÄR

Nu gäller det att läsa vad som verkligen står. Det står inte att omega 3 inte fungerar. Det står att låg dos av vegetabiliskt omega 3 i margarin inte fungerar. Men det är väl inget nytt? Kroppen har en mycket liten förmåga att ta upp ALA, det vegetabiliska omega 3. Så även vid högt intag är ALA inte mycket att hurra för.

Alla studier är gjorda på EPA och DHA. Alltså omega 3 från animalier (fisk, krill). En sort som kroppen enkelt tar upp och som är livsnödvändigt för oss.

Sen är det idiotiskt att stoppa nästintill overksam omega 3 i gul skolkräm full av omega 6 och hoppas på att hjärtat ska bli lyckligt. Omega 6 är ju ett av de stora orsakerna till hjärtproblemen.

Denna artikel sänker inte omega 3, den sänker skräpmargariner som luras i sin reklam. Jag förstår bara inte varför de inte skrev ut namnet Becel. Lite fegt tycker jag!

I nästa andetag sänker de också läkemedelsbehandlingen. Jag är ganska så säker på att det är statinerna de pratar om… Uffe Ravnskov har en massa bra att säga om detta.

Och det som är mest viktigt i dessa rader är sista meningen. VEM har tidigare visat att det var nyttigt med ALA? Jo, de som ville sälja sörjan. Sorgligt.

Fungerar omega 3 (EPA och DHA)? Ja, tveköst! Läs med här
knapp_omega

Folsyra… alltså B9

$
0
0

folsyra

De flesta har tyvärr en lite brist på folsyra. Det är sisådär bra. Folsyran behövs för att göra homocysteinet ofarligt.

Homocystein bildas när du äter kött. Det är blodproppsbildande. har du tillräckligt med folsyra byggs homocysteinet om till någon som inte påverka blodproppsbildning. Kanonbra. Men då är ju brist på folsyra desto sämre….

Spännande extrakunskap är också att för mycket homocystein kan öka risken för nedstämdhet och depression… benskörhet påverkas även den negativs av samma anledning. Demens finns med bland det som det forskas om gällande homocystein och folsyra. Så även här är folsyran viktig. Och som jag inledde med, de flesta i Sverige har en liten brist.

Folsyra är en av få tillskott jag brukar rekommendera att ”fuska” med. Alltså ta i pillerform. Annars vill jag att du ska äta dig till kroppens behov med mat.

Hur får du då i dig folsyra på naturlig väg? Ja, för det första får den inte värmas upp, för den är mycket värmekänslig. Så vi pratar råa råvaror.

Papaya är en bra källa. Men vi som inte kan äta frukt för att det triggar sockersuget får istället välja gröna ärtor, broccoli, brysselkål, jordnötter, sparris och spenat.

Öka gröna grönsaker. Ät lite jordnötter var dag och kanske ”fuska” med tillskott….

Hur är det nu med selen?

$
0
0

Ja, låt mig börja från början. (Läsvärt även om det blev löjligt långt. Skratt)

Först jagade jag kunskapen om vikt, diabetes typ II, blodfetter och inflammatoriskt värk. Ganska snabbt hittade jag ett överintag av kolhydrater och konstgjorda fettet och ett skrämmande underintag av naturliga fetter samt omega 3.

Många blev hjälpta av kosten. Först tevade jag mig fram på en mer GI baserad kunskapsidé  (Vi pratar 2000. Det var bara Atkins, Paulun och Montignac som fanns då)

Ca 5 år senare hade jag kommit ganska så långt i mitt kunskapsökande. Jag åt LCHF med frukt, alltså någon egen form av GI/LCHF. Detta genom att prova mig fram och läsa allt vad jag kom över. Tyvärr hade jag då, liksom många med mig, fastnat i fruktosens förträfflighet.

Men då man ska lära sig något nytt var dag så fann jag även den kunskapen och feltanken så småning om.

För ca 3 år sen var jag en renodlad LCHF fast med lite nötter kvar. Ingen frukt, jag lovar.

2005 började jag arbeta med lågkolhydratkost med naturliga fetter. En massa människor blev smala, fick ordning på diabetesen och blev av med sin värk. MEN!!! Inte alla….

Så jag läste mer. Och ju mer man läser desto mer lär man sig. Näringsfysiologin bredde ut sig. Sicken underbart spännande värld. Det fanns oerhört mycket mer än kolhydrater, mättat fett och insulin att ta hänsyn till.

Nu började ett jättespännande detektivarbete. Vad var gammal sanning och vad var verklighet? Och vad skulle jag göra om viktiga ämnen fanns i produkter med kolhydrater? Ju mer du kan desto mindre självklar är sanningen.

De jag inte lyckade med full ut var alla med problem med sköldkörteln. Varför kluddar den för så många? Vad kommer det i från? Tyvärr har jag inte hela facit ännu, men en stor del kan vara brist på just selen och jod.

Selen är nödvändigt för bildning av ett aktivt sköldkörtelhormon. Många tror även att selenbrist kan förvärra effekterna vid jodbrist. Brist på jod kan alltså leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.

Selen har också en stor skyddande faktor gällande vårt cancerskydd då selen är starkt skyddande för cellen. Du märker alltså inte selenbrist förrän det är för sent.

Varifrån får du selen? Fisk- & skaldjur (28 mikrogram/ 100 gr) samt från saker som växer i sydamerika då de har höga halter av selen i sin mark. Därav mitt tjat på paranötter (50 mikrogram/ 100 gr) från Brasilien.  Makrill (hittar inga siffror för Sverige)  och ägg (25 mikrogram/ 100 gr) är också bra källor. Men det verkar på mångas sköldkörtel som att detta inte riktigt räcker till.

Många säger, men jag får ju i mig selen. Håller med. Men räcker det? Jag vet inte. Någonstans har vi selenbristrelaterade problem. kan det skada att prova med ett selentillskott då? I min värld, nej det kanske till och med är smart.

Har vi jodbrist då? Ja, sen många slutade att äta jodberikat salt så har intaget av jod misnkat ordentligt. Var finns jod? I skaldjur (0,25 mg/100 g) och i jodberikat salt (0,1 mg/ 2 g). Vi behöver 0,15 mg per dag.  Så 1 dl skaldjur per dag borde räcka.  

Sen är det alla med fibromyalgi. Varför lyckades jag bara hjälpa ner värken lite? Jag vill ett steg längre. Inte heller där har jag något facit, men det verkar vara magnesium och kalciumbrist som påverkar en hel del. Så magnesiumbrist kommer att påverka fibromyalgi vilket betyder att LCHF-kramp för en fibromyalgiklient är katastrof TROTS att LCHF valen är kanon. Ett litet dilemma!  Här kanske jag till och med efter lite mer efterforskning kommer att förslå tillskott på magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat….????

Ju mer du kan desto fler frågetecken.

Så då kom frågan med homocysteinet upp. Det som bildas när du äter rött kött. Det behöver B6, B9 och B12 för att återbildas och inte skada kroppen. (Annars är det blodproppsbildande) Förr när vi åt köttet rått så var detta problem självlöst. Alla tre B vitaminerna finns nämligen i kött. Tyvärr värmer vi upp köttet idag och förstör då B9:an. Den som jag alltid tjatar om som folsyra. Och som finns i råa mörkgröna gröna grönsaker som broccoli, spenat & nässlor… plus i RÅ lever & nötter.

Och SEN… skratt. Ja, det tar nog aldrig slut. Så började LCHF gänget att få en hel del kramp. Magnesiumbrist. Inte bra, Detta trots att det finns magnesium bevisligen i maten vi äter. Men men, den räcker uppenbarligen och bevisligen inte. Och vad medför det? Jo, en naturlig kalciumbrist. Och vad medför det? Jo, benskörhet efter 20-30 år. Precis, du märker inget förrän det är för sent.

Och på den vägen är det. NU gör jag det som så ofta ifrågasätts. Jag försöker hitta kost som vi är designad för så vi kan kompensera dessa brister och undvika framtide problem eller bli av med nutida problem. Dilemmat är nämligen att mycket av det som vi saknar finns i nötter och grönsaker ovan jord. Något vi alltid har ätit och som ingått i vår naturliga kost jämt, men som inte alltid ingår i LCHFkosten.

TROTS att jag ALLA gånger skriver, att ni som inte vill eller inte kan hantera denna mängd kolhydrater kan ta tillskott, så blir fokuseringen på mina nötter och grönsaker total.

Det spelar ingen roll vilket val du gör, mat eller piller, men snälla glöm inte bort kroppens livsnödvändiga mineraler. 

Jag försöker att välja mat, trots att jag då får i mig någhra få kolhydrater ;) Det är mitt val. Vad är ditt?

Vad händer om jag har fel? Absolut ingenting. Jag överrekommenderar inte. Jag skadar inget. Vad händer om jag har rätt? Ja, då kommer vi inte ha världens hälsa om 20-30 år om vi inom LCHF inte uppmärksammar detta. Och det vore väl synd?

Kolhydrater är inte essentiella. Vilket jag alltid har sagt, även om några läst in annat mellan raderna. MEN det finns saker som är essentiella som selen, jod, magnesium och kalcium. Samt B9 OM du äter rött kött. (Gäller inte om du bara är fiskätare som eskimåerna var) Och tyvärr finns dessa livsnödvändiga saker ibland i produkter som innehåller kolhydrater.

Näringsfysiologi är spännande. Och inte alltid så enkel att den går att göra svart eller vit. (OBS, jag har inte räknat upp alla källor för alla saker. Så har du fler tips kom gärna med dem)

Jag lyfter en kanon fråga om Mg!

$
0
0

”Varför kan man få magnesiumbrist med lchf?”

Ja, här kommer ett försök till svar:

Mycket av det vi har plockat bort innehåller mycket Magnesium. Ex:
Fullkorns rågbröd 51 mg/ 100 gr
Special K 56 mg/ 100 gr

Det vi nu äter innehåller väldigt lite Mg. Ex. (Har ni mer Mg innehållsrikta livmedel, hör av er. Vi behöver bra källor)
Bacon 15 mg/ 100 g
Ägg 11 mg/ 100 gr
Smör 3 mg/ 100 gr

De som väljer grönsaker har lite större möjlighet att få i sig lite mer Mg (Har ni bättre lågkolhydratgrönsaker med mer Mg hör gärna av er. Vi behöver fler tips)
Broccoli 23 mg/ 100 gr

Och så mitt evinnerliga tjat om nötter.. sa hon med bus bakom båda öronen. ;)
Mandel 280 mg/ 100 gr  (1 dl är 43 gram så 1 dl ger 120 mg Mg)

Alla inom LCHF har tagit bort mjöl och fullkorn. Det är kanon. men vi tappade en Mg källa som vi tidigare förlitat oss på. Det som däremot är bra att vi nu slipper lektinerna som finns i mjöl och fullkorn. De minskar nämlligen upptaget av mineraler, så jag vet faktiskt inte hur mycket av den innehållande mängden som kroppen verkligen tog upp.

Bara för att något innehåller något så är det inte säkert att kroppen kan ta upp det.

Många inom LCHF tar bort nötterna på grund av kolhydratinnehållet och ibland på grund av att det finns en del gifter förknippat med våra nötter.

Och nu börja många med NCHF. Alltså tar även bort grönsker som broccoli. Då är våra naturliga Mg källor ganska så små och bristen kommer som ett brev på posten.

Jamen var fick man Mg ifrån förr då? Nummer ett så åt vi växtdelar och nötter och sen åt vi gärna skaldjur.

Och DÄR kanske vi har en smart lösning. Vi LCHFare bör äta betydligt mer fisk och skaldjur, då närmar vi oss enuiterna:
Musslor 50 mg/ 100 gr
Räkor 42 mg/ 100 gr.

Vitaminer och mineraler?

$
0
0

Hur får jag i mig allt som min kropp behöver? Ja, nu när vi äter igen och äter naturlig kost är det betydligt mycket enklare.

När vi ständigt bantade (lite mat och fel mat) och åt mjölprodukter och potatis (lektiner) så hade vi en tuff uppgift… och många valde ju då att stoppa i sig en massa vitaminpiller.

Äter du ägg, fisk och skaldjur samt 1 dl nötter per dag (gärna 2-3 paranötter) och grönsaker samt saltar din mat lite så bör du få i dig allt du behöver. Det finns några bra tips och några ”att tänka på”.

Tips!
- Ju mer du varierar din kost desto mindre behöver du kunna och tänka.
- Var inte märkestrogen. Köp av olika märken, producenter och från olika länder.
- Känn efter hur du mår. Mår du toppen, är pigg, magen fungerar och du blir sällan sjuk – ja, då har krppen det kropepn behöver.

Är du trött? Då är först frågan: Varför? Det finns inga piller som hjälper mot överarbete, för lite sömn, uttråkning eller understimulans. Allt detta ger trötthet. Då får du i stället vila eller hitta på något skoj.

Är du trött trots att du har det mycket bra? Ja då kan det vara en brist. B12? D vitamin? Magnesium? Omega 3. Alla dessa ger en känsla av håglöshet, trötthet och till och med depression vid större brist.

B12 brist kollar du med ett blodprov. Det kan vara att du behöver tillskott i sprutform.
D vitaminbrist kan du kolla själv. Ta tillskott under vint3erhalvåret. Blir du pigg så var det bris…. annars inte.
Magnesiumbrist? Kramp? Lägg till 1 dl mandel var dag eller tillskott. Känn efter! Det tar ca 3 månader….
Omega 3? Värk? Ät sill, makrill i tomatsås, lax eller strömming 4-5 gånger i veckan. Fast det tycker jag att du borde göra i vilket fall som helst. :)

Äter du väldigt lite skaldjur? Ja då kanske du bör fundera på selen. 2-3 paranötter eller tillskott. Detta är dock inget som känns eller som upplevs som en brist.  Selen är med och bygger antioxidanter (är därför ett bra cancerskydd) Selen är med i processen med sköldkörteln och din ämnesomsättning (brist kan skapa ämnesomsättningsproblem) 

Äter du mycket kött från ko och gris? Då kan du behöver extra folsyra B9. Det får du i ej uppvärmda mörkgröna grönsaker eller som tillskott.

Äter du lite fet fisk? Fundera på omega 3 tillskott.

Men äter du en LCHFkost med fet fisk, skaldjur, ägg, kött, grönsaker, kokosfett och 1 dl nötter per dag så behöver du inte tänka så mycket på vitaminer och mineraler. Naturlig kost kommer naturligtvis att ge oss det som vi behöver.

Jag brukar skämtsamt säga att ägg (alla vitaminer förutom C) , kokosfett (laurinsyra och andra mellanlånga fettsyror) , en bit lax (omega 3), nötter (mineraler)  och broccoli (B9 och C) ger oss allt vi behöver. En sanning med modifikation, men det är faktiskt nästan så enkelt.

Vad har jag glömt?

Balans på gungbrädan?

$
0
0

benskorhet

Om du inte äter det kroppen behöver kommer du att få brister och troligtvis sen bli sjuk.

Vi kan också dränka kroppen och på det sättet skapa problem.

När vi dränkte kroppen i kolhydrater och underåt på fett enligt tallriksmodellen fick vi, till dags datum, ett skrämmande resultat. Halva svenska befolkningen är överviktiga. Minst 300 000 diabetiker typ II, troligtvis upp emot en halv miljon med ”mörkertalet”  inräknat. Hjärt- och kärlstatusen är katastrof… ja, visst minskar dödligheten nu, men är det på grund av bättre mat eller på grund av bättre piller?

Vetenskapen granskades och vi såg att den rekommenderade kosten inte hängde ihop med vetenskap utan med politik, omtanke om tredje värden, pengar och prestige. Vad behöver då kroppen? Vad mår vi bäst av?

GI blev ett stort begrepp för ca 7-8 år sen. Många blev mycket bättre och friskare. Men många problem fanns kvar. GI räckte inte hela vägen. Ett steg framåt, men ett för ltiet steg. Många har problem med hårda fibrer som fullkorn och kli. Mångas magar förblev problemmagar. Gluten fanns kvar – ett stort problem.

Väldigt många, där fanns jag, märkte också att med GI kosten kunde vi inte riktigt hålla suget ifrån oss. Vi åt ända saker som vi inte ville. Kändes som att karaktären inte räckte till. Eller att kolhydratberoendet helt enkelt var för stort. Vi dränkte oss fortfarande i kolhydrater och glömde fettet.

Dags för en ny djupdykning i vetenskapen. Jodå, sockerberoende finns. Och det triggas av mycket mer än socker. Mitt problem var så kallade nyttiga flingor, frukt och grovbröd.

Nu dök LCHF upp. Jag hade inget namn på det då men mitt matval hamnade där. Fortfarande var hela mitt fokus på vad behöver kroppen och vad mår den bäst på! Näringsfysiologi är en viktig kunskap.

Vi fungerar alla på samma sätt men vi tål olika mycket. Det finns de som mår bra på tallriksmodellen. Nja… fel av mig. Rättelse, de finns de som är smala på tallriksmodellen. De som kan hantera lite av allt. Däremot träffar jag många av dessa som sover dåligt, är trötta och hängiga, behöver mellanmål för eftermiddagströtthet, besvärliga magar, huvudvärk mm. Så visst hade även smalisar vunnit i hälsa på att minska kolhydraterna. Men i alla fall… det finns de som upplever att det är ok med en kolhydratsdränkning av kroppen…

LCHF blev för mig ett underbart val. LCHF med kunskap. 

Allt som är bra och nyttigt kan dock sen överdrivas. Så fort du mår bra av något betyder det inte att du mår ännu bättre om du ökar mängden. Och här måste vi tänka till. Vi måste undvika att skapa nya problem. Tänk på att det tar många år innan kroppen mår dåligt. Vi måste ta hänsyn till allt. inte bara kolhydrater, fett och proteiner. Vi måste titta på magnesiumbalansen, folsyra, selen mm. Glömmer vi finliret kommer kroppen att råka ut för nya problem.  Något somkanskew kommer att ge våra ”motståndare” en hel del belägg för sin kritik. DET vore oerhört synd.

Kolhydrater är inget gift. Vi har ätit det i alla tider. Kolhydrater har alltid varit en bristvara så vår sug efter kolhydrater är enormt. MEN om vi dränker hjärnan och kroppen i kolhydrater så blir vi INTE piggare och mer koncentrerade. Det vet vi!

(Snabba kolhydrater som socker till och med sänker vårt immunsystem drastiskt)

Men varför tror vi att om vi överdriver kunskapen åt andra hållet – att vi skulle blir piggare och friskare då?. Många har nu blivit kolhydraträdda och försöker äta minimalt med kolhydrater… varför skulle vi nu helt plötsligt få pluseffekter? Bara för att vi mår mycket bättre när vi minskar betyder det inte att vi skulle må strålande om vi tar bort!

Grönsaker äter vi för de vattenlösliga fibrernas skull. För att det ger färg och variation till den goda maten. För att det är gott och friskt när det knaprar…. Grönsaker äter vi också för C vitaminens skull, eftersom den fattas i kött och fett. Mörkgrönsagrönsaker äter vi för folsyrans skull. Och kanske även för sakers skull som vi inte ens känner till ännu… Växtdelar har varit vår naturliga föda längre kött. En tanke värd att tänka.

Nötter äter vi för våra mineralers skull, ex magnesium. För alla vattenlösliga fibrers skull. För att de innehåller ett bra fett. (Enkelomättat) Och för att många tycker att nötter är evinnerligt gott.

Mejeriprodukter är i så fall de kolhydrater vi bör jaga. Det är inte naturlig kost. Mejeriprodukter har inget speciellt som vi inte kan få på annat vis, men många uppskattar dem i alla fall.

Vi pratar om att vi inte behöver äta kolhdrater för de är inte essentiella. Helt sant. Men mättat fett är inte heller esentiellt…  och det ska vi äta. Vi får inte heller glömma kunskapen om längden på de mättatade fettsyrorna. Mättat fett och mättat fett är inte samma sak. Redan nu börjar vi uppmärksamma kokosnötet. Det kommer mer kunskap i ämnen. Lovar :)  

Vi får inte bli fanatiska och glömma kunskap som näringsfysiologi och evolution. Vi får inte bli prestigefulla och kolhydratskrämda.

Min rekommendationer (grundstarten som jag sen fininställer för individen) ligger på 5E% Kh och då finns nötter och grönsaker med.


Hur är det med Glucosanol?

$
0
0

Glucosanol från Max Medica. För de som äter en kolhydratrik kost blockeras upptaget av kolhydrater från maten och aptiten dämpas.Ja vad gör det i kroppen? Jo, Glucosanol reducerar aktiviteten från enzymet amylas i magsäcken. Amylas är det som delar sönder kolhydraterna till glukos, blodsocker. Ja, med det låter väl ok? Eller?

I min värld låter det skrämmande. Att påverka kroppens välfungerande enzymsystem. Ett system gjort i bästa balans för kroppens hälsa och välmående. Och nu ska vi in och ”mecka” i detta. Vad blir konsekvnserna? Vilka andra system påverkas? Hur blir det med kroppens eftersträvade balans? Ingen aning! Och det vet inte de som säljer pillrena heller. Skrämmande.

Sen skrattade jag lite att Glucosanol kommer från NATURLIGA saker från bönor. Ja, men bönor är ju inte naturlig människokost. Tänk om det hade stått kommer från naturliga gifter från flugsvampen? Allt från naturen är inte naturligt för människan. Och långt ifrån bra för oss. Det giftigaste giftet som finns på jorden är ett naturligt gift.

Nä, hälsa går ut på balanser i kroppen. Balanser som kroppen är överlägset bäst på alldeles själv. Det gör att vi ska äta naturlig människomat och leva så evolutionärs korrekt som just vårt liv tillåter. Det betyder också att vi absolut inte ska välja att betala för saker som i sin reklam berättar att det kommer att förstöra kroppens egna balans!!

Vi behöver inte köpa obalans. Problemet vi har att det redan är för mycket som påverkar oss bara i det vardagliga livet. Delar som skapar obalans.

Så äter du mer kolhydrater än du tål så ta konsekvenserna. Det är faktiskt bättre för kroppen. Vill du inte ha konsekvernserna, ät inte mer än du mår toppen på.

Är alla magnesiumpreparat bra?

$
0
0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Uppdaterad den 5/7-2012)

Där kan jag klockrent svara NEJ. Tyvärr. Det finns mycket skrämmande skräpprodukter på marknaden.

Bristsymptom:
Kramp (även ofta del av ”Restless leggs”)
Sämre blodsockerreglering (gör att magnesiumtillskott är bra för diabetiker)Förstoppning (då fungerar den billigare magnesiumoxiden)
Högt blodtryck
Ökning av smärta vid fibromyalgi
Trötthet och håglöshet
Sämre immunförsvar
Sämre näringsupptag
Sämre kalciuminlagring i skelettet
Migrän

Och en hel del saker till…

Bra att veta:
Många har marginella brister… man tror att ca 30% av alla Svenskar har brist. 
B6 förbättrar upptaget av magnesium i kosten. (B6 hittar du i nötter, kött, kyckling och fisk)
Kalciumtillskott hämmar upptaget av magnesium.
Magnesium är en antioxidant
Magnesium är ett av de första ämnena du får brist på vid stress.
Magnesium behövs för att insulinet ska fungera optimalt – bra tillskott vid diabetes typ 2.

De flesta med ADHD vinner på att äta extra magnesium. Brist ökar hyperaktiviteten samt kan skapa depression. (Kan ha att göra med att magnesium är mycket likt litsium…)

Kaffe och träning kan ge magnesiumbrist. (Men ta inte bort kaffe och träning för det. Lägg till nötter istället.)

Naturligt tillskott:
Mineralsalt
Mandel (100 gram innehåller 93% av RDI)
Cashewnötter (100 gram innehåller 87% av RDI)
Pumpakärnor
Solrosfrön (100 gram innehåller 118% av RDI) (Bra val om du är nötallergiker)
Nypon (100 gram innehåller 80% av RDI)

Vi äter inte ren magnesium utan någon form av magnesiumkombination. Vissa fungerar, andra gör inte. Låt oss gå igen de vanligaste formerna av magnesium:

Magnesiumsulfat:
Är en form av salt
E 518 (konsistensgivare) men det numret finns inte mer eftersom det inte finns med på EU:s lista.

Används vid magnesiumbrist hos människan. Vanligt symtom vid magnesiumbrist som dämpas av magnesiumsulfat är kramp.

Bra om du hittar i ditt tillskott…

Magnesiumklorid:
E 511 (förtjockningsmedel)
Används till att påverka vattenkvalitén i öl och mineralvatten.
Laxerande.

Används som flamskyddsmedel och partikelminskare vid asfaltsläggning.

Magnesiumoxid:
E 530
Mycket dålig biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i!  (kroppen tar upp väldigt lite av magnesiumet)

Används i mediciner för att neutralisera magsyran.

Kan medföra mild diarré. (Bra vid förstoppningar)

Används ofta som vitt pigment då det inte är lika giftigt som blyvitt eller zinkvitt.

OBS! Biverkningar vid intag i tillräckliga mängder för att uppnå laxerande effekt kan vara illamående och kramp

Finns tyvärr ofta i tillskott….

Magnesiumhydroxid:
Är ett salt.
E 528

Används till justering av mineralinnehåll.

Användes förr mot sura uppstötningar men detta har nu minskat då den blockerar viss del av upptaget av folsyra och järn. Magnesiumhydroxid har en laxerande effekt.

Används som flammskyddsmedel.

Mycket dålig biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i!

Magnesiumnitrat:
Är ett salt som används i gödningsmedel.
Hoppas att du inte hittar detta i ditt tillskott….

Magnesiumkarbonat:
E 504 (surhetsreglerande, klumpförebyggande)
(E 504 Magnesiumhydroxikarbonat)

Används för att torka ut händerna vid sporter där handsvett skapar problem, ex vid klättring. Kallas ofta ”krita”

Används även som medicin för att neutralisera magsyra.

Sämre biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i!

Magnesiumaspartat:
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Magnesiumaspartat ar mineralet magnesium bundet till aminosyran asparaginsyra vilket gör det mer lättupptaget för kroppen.

Verkar vara en vanligast formen i magnesiumpreparat. Bra val.

Magnesiumcitrat:
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Används för att förhindra njursten.
Används som laxermedel för att tömma tarmen innan operation.
Används ofta som komplement i magnesiumpiller. (vet tyvärr ej anledningen)

Ska vara ett bra val….

Magnesiumlaktat:
E 329 (surhetsreglerade medel)
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Ska vara ett bra val…

Magnesiumfosfat:
Används som laxermedel och vid sura uppstötningar

Sägs lindra kramp. Svårt att hitta neutral information, verkar komma från produktreklam.

Magnesiumsilikat
E553a (Magnesiumtrisilikat) Klumpförebyggande medel

Använd i pulver och tabletter samt i riven ost så den inte klibbar ihop.

Sammanfattning:

Sicken hopplös kunskapsdjungel. Bästa rekommendationen jag har är att ät 1 dl (43 gram) mandel VAR dag . Rätt sort Mg och gott. Är du nötallergiker så finns pumpakärnor som alternativ.

Förtydligande: Då både nötter och pumpakärnor  innehåller omega 6 så bör din dagliga kost innehålla fet fisk eller omega 3 som tillskott. Frön är ett sämre val än nötter.

Tillskott:

Vad rekommenderar jag. Jag ger upp. Vill du äta tillskott så titta gärna här ovan och skapa dig en egen uppfattning. Jag vågar och vill inte rekommendera något. Men visst verkar laktat, citrat, sulfat och aspartat vara bästa valen.

Jag vet också att oxid, hydroxid och karbonat ska undvikas. Speciellt hydroxid då den blockerar upptag av folsyra och järn. Titta nu på ditt tillskott, vill du verkligen äta det? Hoppas att du valt en ok form, annars – Byt tll naturliga nötter!

Salt, to be or not to be?

$
0
0

Jaaa, idag hade jag bara 45 skräppkommentarer med droger och penisförstorare. (Brukar vara över 100) De flesta på engelska, några på ryska. Suck. Som de stjäl tid i onödan. För bland dessa 45 skräp fanns två av era som jag manuellt måste hitta och släppa ut. Morr!

I alla fall, det var absolut inte detta jag skulle skriva om. Jag betar nu av er önskelista sen tidigare. Frågan jag tänkte jag ta upp idag är: Hur är det med salt?

Frågan om salt är krånglig. Det är nämligen en fråga om balans samt att vi inte har exakta riktlinjer. Det är därför ”sanningen” hela tiden ändrar sig. Först och främst har vi saltat i många tusen år. Det var ett ypperligt sätt att bevara maten innan kylskåpet.

Salt och salt, är det samma sak? Nej långt ifrån och där kanske ett av svaren finns på varför dagens salt nu ses som mer onyttigt.

Salt innehåller natrumklorid och kroppen strävar efter en balans mellan natrium och kalium. Äter vi mycket kalium så tål vi mer salt. Äter vi lite kalium tål vi mindre salt.

Har vi ändrat våra kostvanor så vi nu äter mer salt än tidigare? Har vi gått över gränsen? Saltar vi INNAN vi ens smakar på maten?

Påverkar salt blodtrycket?

Är det saltet i sig eller källan varifrån vi får 80% av vårt salt som är problemet? Ungefär 80% av det salt vi äter kommer från färdigmat. Är det saltet som påverkar hjärt- och kärlproblematiken ELLER färdigmatens höga kolhydrat- och omega 6-nivå?

När vi gör studier så måste vi plocka bort en massa parametrar som annars ”förstör” studien eller påverkar så vi inte vet vad vi mäter… dessa parametrar som plockas bort brukar jag kalla ”livet”! Ler stort. Är studien därefter korrekt? I min värld är svaret klockrent: nej! Men tillbaka till saltet.

Dags att svara på mina funderingar ovan.

1. Välj ett salt med fler mineraler än bara natriumklorid. Till exempel Seltin eller Havssalt.

2. Var finns kalium? Kakao, torkade tomater, lök, sesamfrön med skal, hela linfrön, mandel, solrosfrön, hasselnötter och valnötter, basilika, persilja, nässlor, renkött, vitlök och kokosflingor. Samt i nötkött, cashewmnötter och älgkött och nötkött. Listan är gjord på gram per 100 gram. Först har mest i %. Men hur ofta äter du 100 gram kakao eller 100 gram basilika? I mitt val av LCHFkost så passar detta klockrent in :)  

Så äter du mycket av dessa varor tål du lite mer salt. Gör du det inte så tål du mindre salt?

3. Du som saltar innan du har smakat maten vet redan att du överäter salt. Bryt din vana. Sluta salta i 4 veckor och lägg sen tillbaka Seltin. Kroppen vänjer sig snabbt av med att kräva översaltat. Kroppen är makalös.

4. Funder övar var du äter salt. I maten? På nötterna? i bubbelvattnet? Färdigmaten ska naturligtvis helt bort från menyn. Så egentligen har vi redan där minskat saltintaget i förhållande till studierna på gemenman med 80%. :)

Dricker du mycket bubbelvatten kanske du bör salta mindre på maten. Saltar du aldrig på maten kan du kanske välja saltade nötter. Äter du alltid neutrala nötter och dricker kranvatten kan du kanske salta lite på eller i maten.

5. Hur är det med blodtrycket? Ja, det är ju väldigt enkelt att kolla. Lita på DIN kropp. Inte på hur en grupp fungerar i en studie. Har du högt blodtryck så prova att ta bort allt salt du kan under 3-4 månader. Sjunker blodtrycket så var det bra för dig. Sjunker det inte så påverkar ditt saltintag inte ditt blodtryck. (Vilket är fallet för väldigt många)

6. Salt är essentiellt. Utan salt så dör vi. (Även om det även där finns andra meningar) RDI (=rekommenderat dagligt intag) är 0,5 gram natrium vilket motsvarar ca 1 tsk salt. Så du bör äta ca 1 tsk salt per dag…

Vad händer vid brist? Kramp, diarré och kräkningar. Kan uppstå vid extremt hård träning i värme. Annars har vi i stort sett inte natriumbrist.

Vad händer vid överdosering? Högt blodtryck, ödem och även eventuellt benskörhet.

Var hittar vi natrium, förutom i det självklara saltet? 
Buljongtärningar,  bakpulver, sojasås, sill och strömming, oliver, renkött, fetaost, lax, bacon och ost. (Även här är det storleksordning i % per 100 gram)

Så, vad blir mitt svar? Öka på kalium och minska på salt, men vara inte salträdd. Du som överäter på salt vet oftast detta. Träna bort din ovan.

Hur äter jag? Jag saltar aldrig för jag tycker inte om salt. Inte ens i matlagningen. Jag kryddar i stället. Men väljer i stort sett alltid kryddade (innehåller alltid natrium) eller lättsaltade nötter då jag tycker att neutrala nötter är lite halvtrist :)  Dricker inte speciellt mycket bubbelvatten.

(Foto: Jenny Grimsgård. Bild: Min frukostmüsli, full av magnesium, kalium och selen, från kommande bok)

Tillskott eller ej?

$
0
0

Tillskott är en klurig fråga.

Om all mat var så dålig som alla säger, hur kommer det sig att vi är många som mår kanon helt utan tillskott?

Nästa tanke är, hur kommer det sig att lika många mår lite halvdant trots att de äter en massa tillskott?

Och sen kommer vi till de som mådde halvdant, tar tillskott och nu mår strålande. Där det fungerar kanon.

Så tillskott eller ej? Fungerar det och löser ditt problem, så självklart. Ingen ska ta bort något bra. Men jag ser många som lägger en massa pengar och får ingenting. Det är där jag stannar till. Något stämmer inte.

Jag funderar på om det är en annan mekanism som vi glömt att titta på: Näringsupptaget i tarmen!

Vi som klarar oss utan tillskott har troligtvis ett bra upptag från tarmen in i kroppen. Det är ju inte vad du stoppar i munnen som hamnar i kroppen. Har du ett dåligt upptag in i kroppen från tunntarm så hamnar maten i toaletten i stället.

Piller2De som tar tillskott och ändå mår dåligt kanske inte tar upp speciellt mycket alls. Då spelar det ju ingen roll vad vi äter. Vi måste lösa problemet med upptaget först. Här ser jag en hel del som har låg nivå av vitmin D, äter tillskott, kollar om sina värden och de är fortfarande låga… (fast det kan vara en annan anledning också, men det tar vi i annan gång)

Och sist de som tar tillskott och mår bra. De har ett upptag. Antingen äter de mat som inte ger tillräckligt, eller så behöver de trots bra mat en extra boost för sitt och sin kropps behov. Eller så är upptaget sisådär men med tillskott så får de kroppen att fungera.

Vad påverkar upptaget i tunntarmen då? Jo vilket nervsystem du är i. Är du stressad har du ett avstängt matsältningssystem som bara går på sparlåga för att inte helt stå still. Stoppar du ner mat i detta kan du få ont i magen, IBS och/eller dåligt näringsupptag. (Jag utgår från att vi äter glutenfritt, annars är ju ofta det en anledning till problem med upptag. Och gluten plus stress… Hualigen!)

Hur många stoppar inte ner mat i ett stressat system hela livet?

Så kanske kanske är stresshantering en bättre lösning är tillskott. Eller i alla fall i kombination med varandra.

Förr la man sig på sofflocket efter måltid, alla satt ner och åt, mat fick ta tid. Att samlas vid bordet var rutin. Och alla skulle sitta kvar till alla var klara. Ett smart sätt att skapa lugn. En teknik att koppla på rätt nervsystem för matsmältning och ett bra näringsupptag.

Snart är det nytt år. Underbart. Ska vi lova varandra att sitta ner och äta? Allt som stoppas i mun ska ligga på tallrik och vi ska sitta ner? I alla fall en början…

Prenet säger sig vara GI vänligt…

$
0
0

Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:

Vad nu det innebär. Vi får väl se vad den innehåller, så bestämmer vi oss för vad vi tycker om produkten sen. En sak som är viktigt att känna till när det gäller flytande föda, som ju pulver är, är att upptaget är sämre än när du äter mat.

Kroppen vill arbeta. Tänderna, magen men framförallt tarmarna. Rinner maten bara rakt igenom så kommer tarmarna till slut göra uppror. Det är samma sak som om du lät alla dina muskler bara vila….

Nästa problem är att kroppen är gjord för att hinna ta upp näringen när maten SAKTA passerar. Nu svischar den förbi och rinner ut. Spelar ingen roll att den är full av bra näring, vitaminer och mineraler. Vårt system hinner i allt fall inte ta upp allt som behövs.

Nu tittar vi på Prenet choklad;

mjölkprotein helt ok om det är vassle och du inte reagerar på insulinpåslaget. Sämre om det är kasein.
fruktos den sockerart som snabbast och enklast byggs om till FETT som lagras. Ger lågt GI men är enligt forskningen inget vi vill ha tillsatt.
fettfattigt kakaopulver Kakao är kanon, fettfattigt är ju lite synd. Plus HUR görs fettreducerad kakao?
sojaolja omega 6 och inte naturlig artegen föda….
stärkelse blivande blodsocker och härligt insulinhöjande
maltodextrin en ren snabb kolhydrat som ofta används i sportdrycker just för att den så snabbt blir till blodsocker
emulgator; sojalecitin den sojaprodukt som troligtvis innehåller störst mängd bensin av alla sojaprodukter. Ska vi verkligen äta bensin? (Jag vet att den totala mängden är ynka liten)
dikaliumfosfat har jag inte helt fel är det ett salt, tror det är ok
förtjockningsmedel guarkärnmjöl E412. En kolhydrat som komemr från en baljväxt
arom smakar det inte gott naturligt får vi tillsätta lite smak

Sen kommer en massa sötningsmedel, vitaminer och mineraler som ska svischa förbi i tarmen. Känns onödigt att ens stoppa i produkten. Blir bara extra dyrt för en redan från början (enligt min personliga uppfattning) usel produkt.
sötningsmedel; natriumcyclamat och natriumsackarin
magnesiumhydroxyd här har vi till och med ett magnesiumval som är ett av de sämsta.
trinatriumcitrat
salt
järn (III)
dufisfat
vitamin C
kaffeextrakt
niacin
vegetabilisk olja mer omega 6. Varför?
vitamin E
zinkoxid
mangan (II)
sulfat
pantotensyra
kopparkarbonat
vitamin B6
tiamin,
riboflavin
vitamin A
folacin
biotin
kaliumjodid
natriumselenit
VitaminD.

Modifast… inte mycket skillnad från övrigt skräp

$
0
0

Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:

Nej, skillnaden mellan produkterna är hårfin. Cambridge och Herbalife anser sig lite finare och är svindyra. Vissa finns på Apoteket och anser sig därför som mer seriösa. Andra finns på Ica och Coop… men alla innehåller samma skräp. Bara marknadsföringen och priset som skiljer.

Modifast LCD Choklad…30 g kolhydrater/påse:

Glukossirap en av de enskilt största orsakerna till fetman i USA
mjölkprotein ok men omdiskuterat
skummjölkspulvern allt utom det nyttiga i mjölken….
kakaopulver bra!
kokosolja jättebra!
solrosolja Fullt av det hemska omega 6

mineraler & vitaminer… som bara rinner rakt igenom tarmen och inte hinner tas upp av kroppen

Innehåller en fenylalaninkälla. Ok om du inte har PKU

En produkt som innehöll förvånansvärt lite skräp. Nej, den innehöll inte speciellt mycket gott heller. Troligtvis bara onödigt dyr.

Så tittar vi på Allevo

$
0
0

Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:

Men nu har vi kollat många produkter och jag tror faktiskt inte att vi kommer att hitta någon som vi vill stoppa i oss. Sen ska jag väl vara ärlig och ekänna att det inte var mitt syfte :) Jag hoppas att många ser igenom detta skräp och slutar lita på klippska marknadsförare som vill bli rika på vår längtan efter att bli smala… snabbt. (Nej, det är inte fel att tjäna pengar, inte alls. Men det är fel att luras för att tjäna pengar.)

Innan jag ger upp alla innehållsförteckningar kommer jag även granska Xtravagansa. Jag har nu fått tillgång till alla information jag behöver.

Här är innehållsförteckningen för Allevos purjolökssoppa (110 kcal/påse, en kvinna ska äta 5 påsar dag och en man 6 påsar/dag för viktnedgång).

Ingredienser:
Skummjölkspulver fettfri mjölk men med mjölksocker
Sojaproteinisolat innehållande lite bensin
Havrefiber De mjuka fibrerna som vi vill ha
Ärtfiber – tror att detta är samma bra fibrer som ovan
Mjölkprotein ok
Rapsolja onödigt mycket omega 6
Cikoriarotfiber (inulin) kostfibrer – ok
Potatisarom – ja, det ska ju vara purjolöksoppa så det är väl ok att den är potatislös
Grönsaksarom – och de har inte hellr lovat grönsaker….
Modifierad majsstärkelse – snabbsocker….
Sojalecitin – mer bensin
Purjolök (1%) JA, där kom den utlovade purjolöken… Det nyttiga. Och hela 1% har de tryckt ner i soppan!
Smakförstärkare E 621 alltså GLUTAMAT!! – säg att de skojjar med mig. Glutamat som minskar mättnad, ökar aptit… i en bantningsprodukt.

Sen kommer mineraler och vitaminer. Hoppar över dem… alla produkter är där jämförbara.
Kul är i alla fall att konstatera att de har använt det billiga magnesiumoxid som inte gör någon glad.


Detta har jag sett fram emot!

$
0
0

Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:

Nu ska vi titta på Xtravagansa. Får försöka att inte göra detta till ett romanlångt inlägg, men det finns en massa som jag skulle vilja tycka till om…. ler snett och morrar lite och konstaterar att de måste säja in sina paket den 1 april vart år… LURAD!

Tack för hjälpen att hitta informationen. De var verkligen hemliga…

Priset är HUTLÖST och du MÅSTE vara med i 12 månader!
Det första 4 månaderna kostar knappt 1000 Kr / månad, alltså ca 4000 kr.

Äter du bara påsar dessa 4 första månader kostar de ca 9 500 kr för 4 månader….

Därefter är du påtvingad ett medlemsskap i 8 månader för ca 600 kr/ månad, det blir 4800 Kr.

Och då har jag INTE räknar in en enda påse… vilket de naturligtvis vill sälja. Så billigaste priset verkar vara 18 300 kr.

Jag blir så otroligt ledsen. ARTONTUSEN!!! Lågt räknat.

Choklad VLCD
Skummjölkspulver – mjölkproteiner och mjölksocker
Mjölkprotein – mer protein, undra vilket?
Emulgator – används för att blandningen ska bli utan klumpar
Lågfett kakaopulver – kakao är bra, men varför ta bort det nyttiga fettet?
Inulin – kostfiber

- än så länge inget speciellt i förhållande till alla andra skräp-pulverprodukter -

Mineraler: kaliumklorid, zinksulfat, trinaniumsintrat, trikalumfosfat, magnesiumkarbonat, ferrofumarat, mangansulfat, kopparglukanat, natriummolybdat, kaliumjod,natriumselenit, kromklorid,

Laktos – ett annat ord för socker
Veg olja – ett annat ord för massa omega 6.
Förtjockningsmedel – För att drinken inte ska vara så tunn och vattnig…
Maltodextrin – kommer du ihåg vad detta var? Jo, kolhydraten som är så snabb så den gärna används i sportdrycker!!
Arom – så det hela ska smaka något…

- Har du tänkt på att när du själv gör en smoothie så behövs inga extra aromer eller förtockningsmedel… -

Vitaminer: C, Askorbinsyra, vitamin B3, Nikotinamin, Vitamin E, dl-alpha tokoferolacetat, Vitamin B6 (pyridoxinhydroklorid) Vitamin B1 (tiaminhydroklorid), Kalcium –D-pantotenat, Vitamin A (retinylacetat) Vitamin D3 ( kolekalciferol), Salt, sötningsmedel, aspartam, antioxidanter ( askorbylpalmitat) Alphatokoferol

- som vi troligtvis inte hinner ta upp när ”maten” snabbt bara rinner genom tarmen. -

Socker – behövs väl ingen kommentar.
Sötningsmedel, fenylalanin, – för att få en ännu sötare smak. OBS! Fenylalanin är dock inget gift, det är en helt vanlig aminosyra som är byggstenen i helt vanliga proteiner.

Så, vad tycker jag? Jo, att Xtravagansa är SVINDYRT och av samma urusla kvalité som alla andra pulver vi har tittat på. Att du sen får ett paket med fler saker motiverar inte priset och det motiverar verkligen INTE att du först ska förstöra kroppen med pulver. Morr.

Jag bara måste tillägga att för en tiondel av priset lär jag ut en kunskap som skapar en livsstilsförändring. Under tiden äter du naturlig mat från alla affärer och av alla märken.

Krakel spektakel, kusin vitamin!

$
0
0

Ät dig frisk på mat, inte på tabletter!

En studie från Danmark (2008) visade att om du tillsätter för mycket vitaminer i för hög dos så kan detta leda till att Du ÖKAR dödligheten. Jag tjatar alltid om att Du ska äta Dig till kroppens behov i form av mat. Den rekommendationen känns ännu bättre när studier som denna presenteras. Men ska sanningen fram har jag läst en massa undersökningar som alla i stort sätt visar på samma resultat som denna.

 Bästa vitamintabletten? Ett ägg. Innehåller faktiskt allt vi behöver med undantag av C vitamin.  Så ett ägg och lite pizzasallad full av C! Voila! Där här du ditt vitaminpiller.

Slutsatsen i undersökningen visade att det är överdos av de fettlösliga vitaminerna som ökar dödligheten. Överdos av betakaroten ökar dödligheten med 7 %, A vitamin med 16% och E vitamin med 4 %.

Att överäta vitaminer på mat är i stort sett omöjligt. Så njut av mat. Bra mat, riktig mat. Den maten som mormor och farmor lagade, fet mat stekt i smör. Skratt!

Visst är det förunderligt att hur Du än ser på mat, från vilken vinkel du än vänder och vrider på ämnet, så blir svaret detsamma. Vanlig fet naturlig obehandlad mat. Härligt när logik och SUNT förnuft vinner över dagens skrämmande paradoxer.

Tar jag tillskott? Ja ibland. Folsyra borde jag äta jämt eftersom jag äter för lite av icke uppvärmda mörkgröna grönsaker. Selen, fast jag är ganska så duktig på paranötter… så det behövs nog inte. Omega 3 är inget vitamin och kan inte överdoseras på samma vis, däremot är underdosering ett stort problem. Då jag bara äter fet fisk max 2 gånger per vecka och är lite hyperaktiv så äter jag dubbel dos var dag.

Annas Detoxkur

$
0
0

Ler med hela ansiktet! Nej, jag har inte fallit i pengafällan. Jag tänker inte lura på dig en massa dyrt onödigt, och ibland till och med skadligt, skräp. Än en gång, du ska kunna köpa alla produkter av alla märken i alla affärer.

Men vill du nu detoxa dig så kommer här lite tips och idéer… Idéer på Annas Detoxvårstädningskur!!

Under en period av 1-3 månader… (Ja, det tar tid) tar du bort allt rött kött som fläsk och nötkött. För att vara extra snäll kan du ta bort fågel också. Ät i stället massa fisk av alla sorter. Och ägg.

Ät bara naturliga produkter (det betyder naturliga för människan! Allt som är naturligt, alltså från naturen, är inte nyttigt. T ex flugsvamp… fast ekorren älskar flugsvamp!) vad menar jag då med naturligt? Jo, välj nötter. Välj grönsaker och frukt & bär. Ju mer färg desto bättre. Köp inte ”dyrt vatten” som gurka och sallad. Välj broccoli, röd paprika och blåbär.

Vill du vara riktigt duktig så ta bort mejeriprodukter under denna tid. I alla fall så många du bara kan.

Vad finns nu kvar att äta? Fisk, gärna fet fisk (eftersom det annars blir svårt att få ihop tillräckligt emd fett), ägg (ekologiska/kravmärkta) & skaldjur i alla former. Grönsaker (ekologiska/kravmärkta) i alla former, bär (Ekologiska/kravmärkta) och nötter. Avokado, kokosfett, olivolja och rapsolja. Hm, sisådär svårt att få ihop spännande mat på. MEN hur varierande är dessa Detoxblandningar?

NU är det dags för dig att hjälpa till? Hur många goda Fisk o grönsaksrecept kan du? Skaldjursrecept? Omelettrecept? Skicka jättegärna in dina förslag och recept, så hjälper vi varandra.

Laxburgare är kanongott. Fisk i folie likaså. Skaldjursomelett. mums!

Vatten och grönt, rött eller vitt tea! 1-2 liter per dag

SÅ! Där har vi en vettig detoxkur. Kroppen får fortfarande jobba, inga tomma magar. Bakterierna (våra kompisar som håller vår ”mage” fungerande) i tarmen får mat och slipper sköljas ut. Vi får i oss alla näringsämnen vi behöver. Allt från proteiner till antioxidanter. Måltiden är full med vattenlösliga fibrer och vi får det fettet vi behöver. (Ägg har en bra blandning av alla våra fetter)

Långsam kur? Ja. Precis som kroppen vill ha det. Visst är den trist och tråkig? Men tyvärr är det kroppen ensam som bestämmer över hur den ska må. Vi har inte mycket att säga till om. (Även om vi har försökt på en massa olika konstiga vis i några år nu, men kroppen svarar ju bara med att bli sjuk och fet.)

Tappade du sugen på detox nu när det inte fanns en snabb och smidig genväg? Ja, då kan du äta nyttigt och röra på dig under resten av ditt liv, så blir det bra i alla fall. För kroppen finns inga kvickfix…

Itrim Skogsbär

$
0
0

Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:

Tvivale vad de kan sälja skräp med bra reklam. Av alla produkter som jag har granskat så toppar denna bottenstriden.

Ingredienser:
Maltodextrin – en ursnabb kolhydrat som gärna används i sportdrycker…
Ärtprotein – har sett att fler och fler anväder just ärtprotein men vet tyvbärr inte varför. Har inte heller kunskap om det är ett smart eller dåligt val.
Skummjölkspulver - mjölkproteiner och mjölkSOCKER
Sojaproteinisolat – som ni vet så gillar jag inte sojaprodukter
Fruktos – tillsatt fruktos är ett dåligt val i alla lägen. Det mest fettbildande sockret som finns. Höjer LDL (kolesterol) i onödan. Skapar sämre insulinkänslighet för en diabetiker. Vilket per automatik gör det till ett mycket dåligt val för någon med övervikt, då insulinkänsligheten ofta är försämrad.
Mineraler – låter väl bra. Men hur ska tarmen HINNA ta upp dem när de svischar förbi. Tarmen vill ju själv ”trycka” ner maten i sitt bestämda tempo.
Vitaminer – samma som ovan….
Cellulosafiber – helt ok.
Rapsolja – omega 6 som skapar inflammatoriska processer i kroppen.
Emulgeringsmedel (sojalecitin) – lite tillsatt bensin….
Arom (hallon, blåbär, lingon) – för att få ner sörjan?
Stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl,xanthangummi) – kan väl vara ok.
Färgämne (rödbetsextrakt) – ok
Sötningsmedel (sukralos) – NEJ NEJ och åter NEJ! Av alla sötningsmedel är detta det som konsekvent ska unvikas. En totalkatastrof för miljön. Berättar mer i slutet av inlägget.
Pulvret innehåller 1,8% koksalt – ok
Innehåller sockerarter och sötningsmedel.
Innehåller produkter av sojabönor och mjölk.

Ja, hur är det nu med suckralos? Jo, det är vanligt vitt socker som man har hängt på ett klor på, alltså en klorförening. Dessa får enlligt lag inte släppas ut i naturen. Producenten stoppar suckralosen i en påse eller flaska. Helt lagligt. Men du som konsument ska sen ta ditt lagliga ansvar. Du får inte (och vill inte heller) släppa ut klorföreningar i naturen. Vi pratar inte att nästa generation får problem, vi pratar något år fram i tiden.

Så väljer du att äta eller dricka suckralos får du snällt sen använda förpackningen som toa och jag rekommenderar att du lämnar tillbaka klor-avfallet där du köpte det!!

D vitamin eller inte?

$
0
0

Jag vet inte, men är lite skeptisk som ni redan vet. Ja, inte mot att vi behöver det och att det verkligen är viktigt för oss. Utan det jag funderar på är om vi verkligen har brist och behöver tillskott. Jag ska förklara hur jag tänker.

Forskningen har nu bevisat att vi har D vitaminbrist här i Norden då vi har för lite tid med bar hud i solen. Vilka är ”vi” och vad åt gruppen som de gjorde studien på?

Riskgrupperna är äldre, mörkhyade och de som är beslöjade. Jag är rödhårig är därmed kritvit, 44 år ung och beslöjad kommer ni aldrig att se mig. Så gäller verkligen rekommendationen mig? Och många av er andra läsare?

Nästa tanke är, vad åt de som ingick i gruppen? Enligt kostråden? Ja, i så fall SKA de ha D vitaminbrist eftersom råden är så fettskrämda och D finns i våra fettrika produkter.

Läkartidningen skriver följande:
”Bland kostkällor är fiskleverolja rikast på D-vitamin, men har tyvärr en riskabelt hög A-vitaminhalt. Andra kostkällor är fet fisk (ål, lax, makrill, sill och sardiner men även gös och abborre), äggula, kantareller (särskilt trattkantareller).”

Det är ju precis så jag äter. En massa fet fisk och en massa ägg. Tyvärr blir det kantareller för sällan, men ack vad gott det är.

Läkartidningen forstätter sin sammanfattning:
”Kostens betydelse på nordliga breddgrader framgår i en studie av inuiter på Grönland [23], där de som tillämpade västerländsk kost hade mer än 3 gånger högre frekvens D-vitaminbrist än de som fortsatt med sin traditionella kost.”

När jag läser texten så får jag fram att trots att de också lever väl påklädda på vår norra del av klotet så mådde de bra på grund av sin smarta kost. MEN när de bytte till de fettsnåla kostråden så kom probelemn. Tolkar jag det rätt?

Jag ifrågasätter inte D vitaminets viktiga betydelse. Jag funderar bara över rimligheten att jag inte ska kunna äta mig till kroppens behov utan tillskott. (Under förutsättningarna att jag bor där min gener fungerar bäst, jag tål all mat och väljer naturlig kost)  Hur tänkte naturen då?

Här hittar du källan till mina funderingar:
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

Viewing all 112 articles
Browse latest View live